Warning: Declaration of Jetpack_IXR_Client::query() should be compatible with IXR_Client::query(...$args) in /var/www/vhkornogmel.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/class.jetpack-ixr-client.php on line 30

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/vhkornogmel.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/class.jetpack-ixr-client.php:0) in /var/www/vhkornogmel.dk/public_html/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1637
{"id":68,"date":"2019-03-05T23:02:00","date_gmt":"2019-03-05T23:02:00","guid":{"rendered":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/?page_id=68"},"modified":"2021-05-17T15:13:55","modified_gmt":"2021-05-17T15:13:55","slug":"mel","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/?page_id=68","title":{"rendered":"Mel"},"content":{"rendered":"\n

Mel er ikke bare mel! Ikke blot findes der forskellige melsorter og forskellige grader af formaling – det har ogs\u00e5 stor betydning, hvordan det fremstilles, b\u00e5de for bagekvaliteten og indholdet af n\u00e6ringsstoffer. Derfor er mel fra Vester Hedegaard stenformalet p\u00e5 vores egen lille m\u00f8lle og h\u00e5ndblandet for at opn\u00e5 den absolut h\u00f8jeste kvalitet p\u00e5 alle parametre.<\/p>\n\n\n\n

\"\"
Der f\u00f8lges opm\u00e6rksomt med i melproduktionen for at sikre, at meltemperaturen ikke bliver for h\u00f8j, s\u00e5 bageenzymerne sv\u00e6kkes, og at alt g\u00e5r, som det skal.<\/sup><\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

N\u00e5r kornet er h\u00e6ldt i m\u00f8llen, og det kv\u00e6rnes, overf\u00f8res det i en integreret sigte med i alt fire udtag. Her sendes det allerfineste mel, som k\u00f8rer over 224-250 my alt efter kornsort, ud af det f\u00f8rste udtag. Det andet udtag, som har en sigte p\u00e5 355-450 my, alt efter kornsort, leverer en lidt grovere vare, og det tredje udtag med en sigte p\u00e5 750-900 my leverer den groveste vare. Ud af det fjerde og sidste udtag kommer den allergroveste klid, som ikke kan bruges i melet. <\/p>\n\n\n\n

\"\"
Her ses, hvordan melet kommer ud af de tre f\u00f8rste udtag i tre forskellige grovhedsgrade<\/sup><\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Hovedparten af en kornkernes n\u00e6ringsstoffer sidder i skallen og kimet. Det er \u00e5rsagen til, at vi stenkv\u00e6rner, s\u00e5ledes at vi f\u00e5r kim og flest mulige skaldele og dermed alts\u00e5 ogs\u00e5 s\u00e5 mange n\u00e6ringsstoffer, som muligt, med i det f\u00e6rdige produkt. Faktisk k\u00f8rer vi gerne et batch igennem m\u00f8llen 3-4 gange for at f\u00e5 en s\u00e5 optimal udnyttelse af kernen, som muligt, og mindske spild, og n\u00e5r formalingen derefter er f\u00e6rdig, blandes melet fra udtag 1 og 2 til letsigtet mel, mens mel og klid fra b\u00e5de udtag 1, 2 og 3 kommer med i vores fuldkornsmel.<\/p>\n\n\n\n

Mel skal v\u00e6re frisk<\/h2>\n\n\n\n
\"\"<\/figure>\n\n\n\n

N\u00e5r man skal bage, er det ogs\u00e5 vigtigt, at melet er s\u00e5 frisk, som muligt. S\u00e5 arbejder enzymerne i melet bedst. Der ud over starter vi ogs\u00e5 en nedbrydningsproces, n\u00e5r vi kv\u00e6rner kernerne, hvilket medf\u00f8rer, at n\u00e6ringsstoffer gradvist forsvinder, jo \u00e6ldre melet bliver. F.eks. har E-vitamin en halveringstid p\u00e5 en m\u00e5ned og er s\u00e5ledes n\u00e6sten forsvundet i melet efter 6 m\u00e5neder.<\/p>\n\n\n\n

Ud fra ovenst\u00e5ende betragtning har vi valgt, at mel fra Vester Hedegaard aldrig har en udl\u00f8bsdato, som ligger senere end 6 m\u00e5neder fra formalingsdatoen. Ikke, fordi melet n\u00f8dvendigvis bliver d\u00e5rligt eller ubrugeligt efter 6 m\u00e5neder, men fordi n\u00e6ringsstofferne efter den tid er svundet s\u00e5 markant, at f.eks. E-vitaminen er n\u00e6sten helt v\u00e6k. Der ud over er der efter 6 m\u00e5neder en \u00f8get risiko for, at kimet, som er meget fedtholdigt, kan harskne.<\/p>\n\n\n\n

Gamle kornsorter og nyere specialsorter for optimal bagekvalitet<\/h2>\n\n\n\n
\"\"
Spelt er en s\u00e5kaldt urhvede og en af de \u00e6ldste kornsorter. Den udgik i det moderne landbrug, fordi den har en uford\u00f8jelig ydre skal, som skal fjernes f\u00f8r formaling.<\/sup><\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Det er, som tidligere n\u00e6vnt, ikke kun formalingen og friskheden, som har betydning for kvaliteten af mel. Igennem de seneste 40-50 \u00e5rs industrialisering af landbruget har man bev\u00e6get sig imod kvantitet frem for kvalitet – vi har p\u00e5 Vester Hedegaard valgt at g\u00e5 den modsatte vej. Vi har hovedsageligt valgt gamle kornsorter som spelt, \u00f8landshvede, svedjerug osv., som for l\u00e6ngst er blevet opgivet i det moderne industrilandbrug. Disse sorter er langstr\u00e5ede og har f\u00e6rre og typisk ogs\u00e5 mindre og mere forskelligartede kerner i sammenligning med de helt moderne sorter. Det betyder, at vi h\u00f8ster et v\u00e6sentligt lavere udbytte, men til geng\u00e6ld opn\u00e5r en v\u00e6sentligt h\u00f8jere koncentration af protein, s\u00e6rligt den v\u00e5de gluten, som har stor betydning for bageegenskaberne, og andre n\u00e6ringsstoffer.<\/p>\n\n\n\n

Samtidig samarbejder vi med kornforsker Anders Borgen omkring opformering af gamle kornsorter, som er fundet i Nordisk Genbank, og udviklingen af nye kornsorter med henblik p\u00e5 at \u00f8ge diversiteten indenfor specialkornsorterne og konstant udvikle b\u00e5de bagekvaliteten og dyrkningskvaliteten i den \u00f8kologiske landbrugsdrift.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Mel er ikke bare mel! Ikke blot findes der forskellige melsorter og forskellige grader af formaling – det har ogs\u00e5 stor betydning, hvordan det fremstilles, b\u00e5de for bagekvaliteten og indholdet af n\u00e6ringsstoffer. Derfor er mel fra Vester Hedegaard stenformalet p\u00e5 vores egen lille m\u00f8lle og h\u00e5ndblandet for at opn\u00e5 den absolut h\u00f8jeste kvalitet p\u00e5 alle… Continue reading Mel<\/span><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":207,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"sharing_disabled":false,"spay_email":""},"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/pages\/68"}],"collection":[{"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=68"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/pages\/68\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":547,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/pages\/68\/revisions\/547"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/media\/207"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=68"}],"wp:term":[{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/vhkornogmel.dk\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=68"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}